APEVA 2023 pályázat

A Változó Világ szerkesztősége meghirdeti az APEVA 2023 irodalmi pályázatot, melyről részletek az alábbi linken érhetők el:

http://www.apeva.art/hu_m/palyazatok.htm

Mi is az APEVA?

Olyan versforma, melyet Szimeonov Todor barátom alkotott meg hirtelen felindulásában, mikor egy beszélgetésben azt bizonygatták neki, hogy a haiku a végső (alsó?) terjedelmi határ a rövid költemények esetében.

Ebben a formában a vers öt sorból áll, a sorokban pedig rendre 1, 2, 3, 4 és 5, tehát összesen 15 szótag lakozik. Ez minden, ami alkotónk kezét köti, ha versét az APEVA formájába szeretné soroltatni. Az alapszabály logikus folyománya, hogy az apevának nincs címe. A hagyományos formáknál nem szoktuk a tételes szabályok között leírni, de itt indokolt: visszás egy szót elválasztani a sor végén (amire a verselő néha erős csábítást érezhet). Mi tagadás, a „piramis” csúcsát megkomponálni nem egyszerű játék.

Vélhetően ez a végső határ, ameddig vissza lehet nyomni a terjedelmi korlátot úgy, hogy közben esélyünk maradjon művészi formában érzéseket, gondolatokat, tartalmat közvetíteni az olvasók számára.

Nem vitás, hogy a magyar nyelv páratlan gazdagsága és rugalmassága az alapja az APEVA szép sikerének. Közben ne legyen kétségünk, hogy a nyelvek nagy része alkalmas lehet e műfaj művelésére. Immár bizonyítékunk is van arra, hogy a magyaron kívül is van „élet” az APEVA számára. Születtek ugyanis apevák angolul, franciául, spanyolul, bolgárul. Tehát alaptalan lenne ezt merő magyar kuriózumnak tekinteni. Ám, ha valaki akar vele büszkélkedni, nyugodtan nevezheti hungarikumnak.

Az APEVA sajátossága kínálja a kézenfekvő megjelenést az ú.n. középre zárással. Ugyanakkor könnyen el lehet képzelni két másik megoldást is, balra, illetve a talán szokatlanabb jobbra zárással (A balra zárás bizonyos esetekben, például amikor nem áll rendelkezésre tördelési eszköz, kényszermegoldás.) A két utóbbi megoldás egy sajátos dinamikát ad a versnek, amely némi fantáziával tovább fokozható.

Az APEVA a facebook-on:

magyar >>> https://www.facebook.com/groups/apeva1HU/?ref=share_group_link

angol >>> https://www.facebook.com/groups/apevamylove/?ref=share_group_link

APEVA 2023 pályázat” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólás